Název: Čekanka obecná (Cichorium intybus)
Výskyt: Roste při cestách ale i na sušších pastvinách a mezích.
Čekanka obecná: Kvete
Krása rozkvetlých čekanek nás provází od začátku léta až do pozdního podzimu.
Sběr: Tato bylinka nesnáší odtržení a rychle po něm zvadne i když ji dáme do vody. Nejúčinnější je kořen, ale špatně se vykopává, proto se častěji sbírají jen květní hlávky a občas i okrajové výhonky a také přízemní listy, ale pouze za pěkného počasí.
Čekanka obecná: Použití
Listy čekanky se doporučují konzumovat jako zdravé saláty i když mají silně hořkou chuť. Její léčivé účinky znali už ve starověkém Egyptě. Čistí krev, ledviny, slezinu a játra.
Je často používána jako důležitá složka čajových směsí na nemoci jater, zmírnění bolesti, žlučových a ledvinových kamenech. Rostlina je mírně močopudná a prohání, ale tímto procesem vyplavuje z organismu přebytečnou žluč a při otravě jater působí jako protijed. Doporučuje se lidem, kteří trpí velmi citlivým žaludkem nebo žaludečními vředy.
Bylinka je úplně neškodná, proto je možné používat ji v kombinaci nebo samostatně a hlavně dlouhodobě.
Recept:
Čekankový vitamínový salát:
Nazbíráme přibližně ve stejném poměru mladé lístky čekanky, pampelišky a vrchní části mladé kopřivy. Posekáme lístky nadrobno a přidáme stejné množství nastrouhaného jablka, trochu citronové šťávy, medu a hnědého nebo hroznového cukru.