Název: Chmel obecný (Humulus lupulus)
Výskyt: Pěstuje se hlavně v chmelnicích, které jsou situované v teplejších oblastech bez větru a se slunečným počasím.
Chmel obecný: Kvete
Kvete v čase od května do srpna v letním období.
Sběr: Z chmelu, této známé rostliny sbíráme šišky, které odtrháváme hned když začínají dozrávat, neboť pod lupínky najdeme drobná semena, která obsahují jeho nejúčinnější látku a to lupulin.
Chmel obecný: Použití
Jeho nejznámější účinek, na který se dodnes využívá je výborné zklidnění celého organismu. Lidé ho často využívají při migréně, potížích v přechodu a nespavosti. Místo škodlivých chemických látek bychom měli při nespavosti vypít před spaním šálek čaje z chmelových šišek, ale pomoct nám může i sáček naplněný těmito šiškami uložený vedle polštáře.
Čaj z chmelu je mírně močopudný a podporuje chuť do jídla, čímž zvyšuje činnost trávicích orgánů. Jeho dezinfekční účinky se používají v čajových směsích proti křečím, poruchám žaludku, ledvin nebo jater.
Při vnějším použití ve formě obkladů poslouží na rány a také na vypadávání vlasů. Musíme si ale dávat pozor, protože v běžných dávkách je chmel neškodný, ale při předávkování může být nebezpečný.
[gallery columns="4" ids="2668,2669,2670,2671"]
Recept:
Čajová směs na potíže v přechodu:
nať alchemilky 5
šišky chmelu 5(dílů)
nať řebříčku 4(díly)
listy benediktu 4
nať routy 3
kořen kozlíku 3
nať třezalky 3
list jmelí 2
nať srdečníku 2
2 lžíce zalijeme 1,5l vroucí vody a necháme louhovat alespoň 20 minut. Následně směs přecedíme a pijeme 2 až 3 krát denně.