Trápí vás cukrovka? Víte o tom, že kokosový olej, maliny nebo citrony dokáží pomoci optimalizovat hladinu cukru v krvi?
CO JE KOKOSOVÝ OLEJ A PROČ HO POUŽÍVAT I V KUCHYNI?
Kokosový olej je rostlinný olej získávaný z jader zralých kokosových ořechů. Jeho oblíbenost stoupá, hlavě pro jeho účinky a možnosti uplatnění. Kokosový olej se využívá v medicíně, potravinářství, ale i gastronomii.
Konzumace kokosového oleje má mnohé příznivé účinky na lidský organismus. Studie z roku 2008 Trusted Source zjistila, že lidé, kteří konzumovali tuky se středně dlouhým řetězcem jako kokosový olej, jako součást plánu na hubnutí, ztratili více tuku než účastníci, kteří používali jiné druhy olejů.
Díky kokosovému oleji používaném v kuchyni dokáže organismus lépe absorbovat látky jako vápník, hořčík, vitamín B, vitamíny rozpustné v tucích (např. A, D, E a vitamín K a beta-karoten) nebo některé aminokyseliny (např. proteiny). Kokosový olej je jedním z nejzdravějších tuků bohatých na antioxidanty.
Olej však třeba přidávat do jídelníčku s mírou!
KOKOSOVÝ OLEJ A CUKROVKA
Pokud vás trápí cukrovka, kokosový olej by měl být vaším “partnerem” při vaření. Kokosový olej totiž při vstřebávání nepotřebuje enzym pankreasu - inzulín. Kokosový olej tak dokáže mít příznivý vliv na příznaky cukrovky a může pomoci udržet optimální hladinu cukru v krvi.
Kokosový olej je velmi vyhledávaný i při dietách. Všichni, kteří trpí cukrovkou ví, že udržení optimální váhy je klíčové pro dobrý zdravotní stav, proto je velmi vhodné zařadit do jídelníčku kokosový olej. Díky němu dokážete zhubnout a rychle spálit tuky. Můžete na něm dusit zeleninu, maso nebo používat ho v tekuté formě do pečení.
Kokosový olej může pomoci
- tělu zbavit se škodlivin
- udržovat optimální hladinu cholesterolu
- udržovat zdravé a pružné cévy
- při cukrovce – diabetes typu II.
- bojovat proti virům díky kyselině laurové
OPTIMÁLNÍ HLADINA CUKRU V KRVI PŘÍRODNÍ CESTOU
Kromě kokosového oleje můžete svou hladinu cukru v krvi ustrážit i dalšími potravinami. Velmi vhodné je péct a vařit s nízkosacharidovou moukou. Ta představuje přírodní alternativu pro diabetiky.
Dobré je také pít bylinné čaje na cukrovku. Ty dokáží odbourat cholesterol a nastartovat proces přirozené regenerace. Do svého jídelníčku vhodného i při cukrovce můžete zařadit jídla bohatá na bílkoviny a vlákninu, nízkotučné sýry nebo zeleninu.
Jak se stravovat při cukrovce
Cukrovka resp. hyperglykemie je zvýšené množství cukru v krvi. Při cukrovce je potřebné upravit i své stravovací návyky, jde vlastně o dietu. Je potřebné snížit příjem nasycených tuků. Ty jsou převážně živočíšného původu jako slanina, sádlo, lůj, vnitřnosti a podobně. Naopak zvýšit příjem mononasycených kyselin jako olivový olej.
Je taky důležité přijímat velké množství omega 3 nenasycených mastných kyselin. Omega 3 prospívá k správné funkci kardiovaskulárního systému, regeneruje endotel, co je nutné nebo při cukrovce se extrémně poškozuje, a taky podporuje pružnost cév. Omega 3 sa nachází hlavně v rybách a mořských živočiších.
Příznivé je i snížení příjmu cholesterolu na méně než 300mg za den. Nejvíce cholesterolu obsahují potraviny jako vaječný žloutek a vnitřnosti (mozek, játra, ledviny, plíce).
SACHARIDY A KOMPLEXNÍ CUKRY
Pokud máte hyperglykemii, ve vaší stravě nesmí chýbět komplexní sacharidy. Jednoduše řečeno složené cukry. Ty by měli tvořit 55% denního energetického příjmu.
Mezi komplexní sacharidy zařazujeme celozrnné potraviny, všechny druhy zeleniny a ovesné vločky. Na sladění je vhodná stévie. Ovoce si třeba vybírat podle glykemického indexu. Ideálně s nízkým až středním glykemickým indexem:
- citrony,
- maliny,
- brusinky,
- broskve,
- grepy,
- jahody.
Poslední zásadou je zvýšení obsahu vlákniny v stravě na 25 – 35g denně. Pomáha nám vázat cukr, podporuje hladký přechod stravy, čistí trávicí systém a tím ho detoxikuje. Nachází se v ovoci, zelenině, strukovinách, ovesných vločkách, ořeších a obilovinách.
Živina pro diabetiky
Chrom má velmi důležitou úlohu pro diabetiky, protože podporuje funkci inzulínu. To znamená, že chrom je potřebný pro metabolismus tuků, bílkovin a uhlohydrátů.
Chrom je potřebný pro udržení zdravých funkcí těla, ale jen v malém množství. Používá se 1 – 3%, přičemž zbytek se vyloučí. Najít ho můžeme v:
- celozrnném chlebu,
- kávě,
- brokolici,
- víně,
- zelené fazolce.
Konzumace většího množství rafinovaných uhlohydrátů není vhodná, protože cukr vede k vyčerpávaní chromu z našeho těla. Naopak vitamín C a niacín (vitamín B3) mohou zlepšit vstřebávání chromu.
Mezi možné příznaky nedostatku chromu patří poruchy metabolismu uhlohydrátů, únava, nervozita a poruchy nálad. V dlouhodobějším horizoňte může být nedostatek chromu spojený s vývojem cukrovky. Riziko nedostatku chromu je běžnější u starších pacientů, ale může k tomu vést i infekce nebo stres.
NĚKTERÉ DOBRÉ RADY PRO DIETU DIABETIKŮ:
- Vyvarujte se jídlům rychlého občerstvení nebo tzv. fastfoodům.
- Několikrát denně (5-6) bychom měli konzumovat potraviny obsahující uhlohydráty.
- Je lepší vybírat si výrobky s vyšším obsahem vlákniny z obilí a celozrnné mouky.
- Spotřeba tvrdé pšenice je výhodnější, jelikož má nižší glykemický index.
- Zeleninu můžeme konzumovat v hojnějším počtu. Pomalu zvyšuje hodnotu cukru v krvi.
- Při středně větších jídlech je možné zároveň konzumovat i ovoce a to v rozmezí 15 až 20 dkg.
- Mléko bychom měli konzumovat maximálně 2 dl a to jednorázově.
- Na snídani si můžeme dopřát kefír, jogurt, sýr nebo tvaroh.
- Když diabetik konzumuje hodně zeleniny, salátu, ovoce a hnědého chleba místo bílého zvyšuje se optimální úroveň příjmu vlákniny.
- Denní cvičení je nezbytně důležité.