Najčastější důvod vzniku cukrovky je výběr nesprávné snídaně. Není dobré mít na snídani potraviny s vysokým glykemickým indexem nebo sladké. Dnes běžně dětem dáváme na snídani kakao, sladké cereálie, bílé pečivo a pod. To jsou všechno rychlé cukry. Tyto potraviny se na snídani nedoporučují.
Lidé nepoznají svoje biologické hodiny. Nevědí, že pankreas, který nám produkuje inzulín a slezina pracují od 9-té hodiny do 11-té hodiny. V té době tělo nejlépe zpracovává cukry. Takže do 9té bychom neměli jíst nic sladké.
MEZI NEJČASTĚJŠÍ VAROVNÉ PŘÍZNAKY CUKROVKY PATŘÍ:
- neustálá žízeň,
- nadměrný příjem tekutin,
- nadměrné močení,
- vyčerpanost,
- únava,
- hlad,
- svědění těla.
JAKÉ JSOU RIZIKOVÉ FAKTORY VZNIKU CUKROVKY
Genetika, teda dědičnost. Dědičnost cukrovky dokážeme ovlyvnit stravou, protože nedědíme nemoc, ale zlé stravovací návyky. Dále je to
- přejídání se,
- nedostatek pohybu,
- obezita,
- stres,
- kouření,
- faktory venkovního prostředí.
Všechny tyto faktory dokážeme ovlyvnit. Dokonce i stres. Když je naše tělo v strese, tak pracuje rychleji . Naše srdce rychleji bije, orgány rychle pracují a tím se rychleji opotřebují a stárnou. Proto, když je naše tělo v strese potřebujeme ho více doživit, doživit nervové buňky a změnit myšlení na pozitivní.
Jak teda řešit příčinu vaší cukrovky? Musíme tělo v prvním řadě vyčistit, vyživit a zregenerovat. Při cukrovce potřebujeme zregenerovat trávicí systém, posílit imunitu, upravit stravu, upravit pH a detoxikovat.
Játra při cukrovce trpí najvíce, protože se v nich tvoří protionkologická imunita. Když jsou játra zatěžována stálou přeměnou cukrů na tuk, tak se snižuje jejich funkce. Funkce játer se tak může snížit až o 50%.
RACIONÁLNÍ STRAVA JAKO SOUČÁST LÉČBY CUKROVKY
Významnou úlohu hraje glykemický index potravin. Je to parametr, který charakterizuje rychlost uvolňování glukozy z konkrétní potraviny. Velmi přiznivý efekt na cukrovku má i zvyšení pohybu. Půlhodinka aerobní činnosti, nám kromě jiného způsobí i spalování tuků. Snížení hmotnosti nám pomůže snížit riziko vzniku cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a upravit krevní tlak.
Avšak nestačí jen začít se zdravě stravovat jak si většina lidí myslí. Při cukrovce je potřebné dbát na dostatečné množství makroživin, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. A to v pravidelných intervalech pětkrát denně, protože jinak se zpomaluje metabolismus. Vláknina by měla být také neoddělitelnou součástí stravy nejenom diabetiků, ale každého z nás.
ÚPRAVA STŘEVNÍ MIKROFLÓRY
Při cukrovce je potřebné vyčistit tělo. Prvním krokem by mělo být vyčištění střev. Střeva mají v našem těle velmi důležitou úlohu. V střevech se přijímají ze stravy všechny potřebné živiny. Také až 70% imunity lidského těla se skrývá právě ve střevech. Při nedostatku vlákniny v stravě dochází k zanesení střev a tak k nedostatečné výživě a narušené imunitě. Musíte proto sáhnou po zdravé výživě!
Prvním příznakem zanesení bývají chutě na sladké. Takže pokud míváte často chuť na něco sladké, zkuste si zvýšit v stravě obsah vlákniny, která nám dokáže střeva čistit. Vláknina podporuje hladký průchod stravy v střevech.