Hippokrates, jeden z nejvýznamnějších lékařů všech dob, byl přesvědčen o tom, že zdraví je ukryto ve střevech. Nemýlil se, neboť jeho tvrzení bylo potvrzeno množstvím vědeckých výzkumů. Dnes víme, že zdravé trávení, imunitní systém i celkové zdraví závisí především na složení střevního mikrobiomu. Naštěstí to máme ve velké míře ve své kompetenci, jelikož střevní mikrobiom je ovlivňován, například složením jídelníčku, pitným režimem, stresem, spánkem, pohybem nebo užíváním antibiotik.
O trávicí systém a imunitu se postará Julamedic
Přírodní péči nabízí vašemu trávicímu systému a imunitě i značka Julamedicw. Věnuje se produkci certifikovaných doplňků výživy určených k udržení zdraví v rovnováze. Jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí být zdraví, ale i pro pacienty s vážnějšími diagnózami, jako je například rakovina.
Certifikované přírodní produkty se zaměřují zejména na zdravé trávení a imunitu. Disponují vysokou účinností, kvalitou a bezpečností, protože při jejich produkci se využívají nejnovější technologické postupy, špičkové výrobní a obalové technologie. Navíc jsou vyráběny v České republice a na Slovensku.
Mezi produkty značky Julamedic naleznete doplňky výživy speciálně určené pro zdravé trávení, jako například prebiotika a probiotika. Ty jsou pro zdraví střev klíčové. Ovšem pro svůj trávicí trakt můžete udělat ještě víc. Co byste měli vědět?
Střevní mikrobiom a zdravé trávení
V lidském střevě se nachází neuvěřitelných 10 000 různých druhů mikrobů. Celkem je jich 39 trilionů. Mezi nimi jsou „dobré“ a také „špatné“ bakterie. Pro zdravé trávení, silnou imunitu a prevenci různých onemocnění je klíčové, aby tyto mikroorganismy byly v rovnováze.
Avšak strava bohatá na vysoce průmyslově zpracované potraviny, velká míra stresu, toxiny v životním prostředí, nedostatek spánku a další faktory způsobují, že nebezpečné bakterie, houby, kvasinky a další patogeny ve střevech převládají.
V závislosti na tom, které druhy špatných mikroorganismů mají dominanci, vznikají autoimunitní a neurodegenerativní onemocnění, rakovina, chronická únava, deprese a mnohé další.
Za zmínku stojí i to, že složení jídelníčku ovlivňuje nejen střevní mikrobiom, ale také chutě. Pokud ve stravě převládají rafinované potraviny, člověk je touží jíst stále více a více. Naštěstí to platí i naopak.
Zdravé střevo a trávení máte ve svých rukou
Máte trávicí potíže či oslabenou imunitu? Trápí vás různá onemocnění? Nedaří se vám zhubnout? V tom případě udělejte něco pro zdravé střevo a trávení. Vliv toxinů ze znečištěného životního prostředí sice zcela eliminovat nedokážete, ale dobrou zprávou je, že složení svého střevního mikrobiomu můžete do značné míry ovlivnit. Co je důležité?
Minimalizujte příjem vysoce průmyslově zpracovaných potravin
Je dokázáno, že složení mikrobiomu závisí na stravě. Dokonce, i při obezitě. Změní-li se bakteriální kmeny ve střevě, už po krátké době se to pozitivně projeví na zdraví i hmotnosti.
Nepřítelem zdravého trávení jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny, tedy komerční sladkosti, bílý chléb a pečivo, uzeniny, konzervované potraviny, jídla z rychlého občerstvení a tak dále. Snažte se jich proto v jídelníčku co nejvíce redukovat.
Naopak, preferujte základní potraviny s protizánětlivými účinky, jako jsou například tmavě zelená listová zelenina, řepa, brokolice, borůvky, vlašské ořechy nebo chia semínka.
Protizánětlivými a protinádorovými vlastnostmi se vyznačuje také kultivovaný butyrát. Ten navíc posiluje střevní bariéru, zmírňuje křeče a bolestivé vyprazdňování.
Dbejte na přísun vlákniny
Podle doporučení odborníků je třeba denně přijmout 25 až 30 g vlákniny. Většina běžných lidí však zkonzumuje sotva polovinu. Vláknina je klíčová pro zdravé trávení, dodává pocit sytosti a je prospěšná také pro srdce.
Vláknina je bohatě zastoupena v rostlinných potravinách, například ovoci, zelenině, ořechách, semenech nebo luštěninách. Pokud si týdně dopřejete alespoň 30 druhů různé rostlinné vlákniny, střevní mikrobiom vám poděkuje.
Pomoci si můžete také rozpustnými prebiotickými látkami vyrobenými z inulinu a bezlepkové pšeničné vlákniny. Ty zvyšují produkci prospěšných kyselin, upravují poměry žaludečních bakterií a pomáhají s vyprazdňováním. Jsou tedy vhodné i pro lepší trávení žaludku.
Myslete také na to, že se zařazením většího množství vlákniny do jídelníčku je třeba zvýšit i příjem vody.
Nezapomínejte na probiotika
Probiotika jsou prospěšné střevní bakterie. Nacházejí se ve fermentovaných potravinách, jako kvašené zelí, kimči, fermentované mléčné a sójové výrobky, kombucha a mnohé další.Pro pestrý střevní mikrobiom s převahou prospěšných bakterií je optimálně přijmout alespoň jedno fermentované jídlo denně. Doplňkem mohou být probiotika ve formě výživového doplňku s pěti účinnými probiotickými kmeny, které se díky patentované složce lépe a snáze zachycují na stěnách střev.